Лига наций. Португалия – Хорватия 2:1. 900-й гол Роналду и двуликий бомбардир Далот

2 weeks ago 9
ARTICLE AD BOX

Ліга націй
Група А1. 1-й тур
Лісабон, Ештадіу да Луш
Португалія - Хорватія 2:1
Голи: Далот 7, Роналду 34 - Далот 41 (аг)

Португалія: Діогу Кошта, Мендеш, Інасіу (Антоніу Сілва, 77), Рубен Діаш, Далот, Бруну Фернандеш, Вітінья (Гонсалвеш, 90), Бернарду Сілва, Леау (Жоау Невеш, 46), Роналду (Жота, 88), Нету (Семеду, 46)
Хорватія: Ліваковіч, Якич (Перішич, 76), Гвардіол, Понграчич (Чалета-Цар, 46), Шутало, Соса, Батурина (Матанович, 61), Ковачич, Модрич (Сучич, 77), Пашалич (Сучич, 67), Крамарич


Двох фаворитів групи А пов'язував між собою не тільки невдалий виступ на минулому Євро-2024 і бажання скоріше повернутися на стежку перемог, а й кадрова ситуація. "Селесао" залишилися без Пепе, “шашкові” - без Віди, тоді як два головні ветерани з капітанськими пов'язками залишилися. Для одного з них цей вечір виявився знаковим, адже Роналду відзначився 900-м голом у кар'єрі, після чого пустив зовсім не скупу чоловічу сльозу.

Роберто Мартінес довірив закрити вакантну позицію ЦЗ за допомогою Гонсалу Інасіу з його розкішною першою передачею лівою. Вони з Діашем непогано виглядали в парі, але через легкий центр поля на них було підвищене навантаження, з яким без помилок ЦЗ не обійшлися. Даличу ж довелося вигадувати через травму Станішича. У підсумку зупинився на трійці з Шутало, Понграчичем і Гвардіолом у цікавій ролі ліберо.

У позиційній атаці захисник "Ман Сіті" постійно заходив у центр поля, успішно допомагав із циркуляцією м'яча Модрічу і Ковачичу. Із цим, до речі, в обох команд проблем не було. Пресингу з обох сторін майже не було, темп був не найвищий, а якість позиційної оборони кульгала. Через це обидві команди на перерву пішли з феноменальними показниками точності передач - по 94%.

Хорватія намагалася перекрити центр поля для Бернарду і компанії, занадто розкривши свої фланги. За загалом пасивної гри без м'яча лінія оборони грала аж надто зухвало, а персональні орієнтування крайніх ЦЗ лише полегшили супернику життя, і навіть зробили безглузді спуски Кріштіану на лівий фланг дієвими. На Євро це заважало Леао і Мендешу в грі 2 в 2, а сьогодні звільняло зони для вривань Бруно і Бернарду.

Перший м'яч у дебюті так і прийшов. Роналду повів захисника за собою. Мендеш віддав напряму на Фернандеша якраз у розряджений простір. А потім зіграла одна з небагатьох робочих зв'язок МЮ - Бруну знайшов у центрі штрафного Далота, який несподівано прорвався з правого краю. А менш ніж за півгодини Лісабон вибухнув після 900-го м'яча Кріштіану в кар'єрі. Спонсори успіху - невпинний Нуну Мендеш, який розірвав свій фланг, і бездарна гра Понграчича.

Але у Хорватії своя гра теж йшла. Центр поля якісно доставляв м'яч у чужу третину без особливих труднощів. Португальці не встигали і давали комбінувати перед штрафним. Крамарич проробляв хорошу роботу у зв'язуванні півзахисту й атаки, але атакувати штрафний у "шашкових", як завжди, було нікому. Пашалич із гри випав і очікувано розчинився в ролі другого форварда, молодий Батуріна не наважувався брати на себе. Але в підсумку свій гол гості знайшли ще до перерви. Крамарич прибрав наївного Інасіу, прострілив на дальню, і після удару Соси Далот зарядив уже у власні ворота.


Другий тайм став несподівано закритим. Мартінес перейшов на п'ятірку ззаду одразу після перерви. При цьому правий фланг "шашкових" у дебюті продовжував свистіти. Мендеш небезпечно бив із гострого кута, за три хвилини Кріштіану приклався майже з тієї ж точки. Але з часом ініціатива господарів згасла, вони перейшли на режим утримування, і таким чином дали Хорватії можливість спробувати зрівняти. Але навіть довгоочікуваний вихід повноцінного форвард у вигляді дебюту Матановича не допоміг гостям повернутися в гру. 2:1.


Глазго, Гемпден Парк
Шотландія - Польща 2:3
Голи: Гілмор 46, Мактоміней 76 - Шиманські 8, Левандовскі 44 (п), Залевскі 90+7 (п)

Шотландія: Ганн, Робертсон, Маккенна, Генлі, Ралстон, Маклін (Доук, 71), Гілмор (Морган, 82), Крісті (Голд, 71), Мактоміней, Макгінн, Дайкс (Шенкленд, 71)

Польща: Булка, Ківер (Валюкевич, 46), Давидович, Бєднарек, Залевскі, Урбаньскі, Зеліньскі (Модер, 82), Шиманьскі (Сліш, 82), Франковскі, Левандовскі (Букса, 72), Пентек (Петровскі, 72)

Read Entire Article