Директор Шахтера: Не собираемся делать из нашей формы новогоднюю елку

1 week ago 4
ARTICLE AD BOX

Комерційний директор "Шахтаря" Дмитро Кириленко детально розповів про зміну паливного партнера, а також про нюанси комерції клубу.

– Відносно нещодавно "Шахтар" змінив паливного партнера: замість "БРСМ" ви почали співпрацю з "Укрнафтою". Чому вирішили закінчити працювати з "БРСМ"? І у чому переваги "Укрнафти", як партнера?

– "Укрнафта" є найбільшим нафтовидобувним підприємством України. У них понад 500 заправок по всій Україні. Зараз вони створюють нову стратегію та хочуть досить агресивно вийти на ринок, створивши конкуренцію комерційним мережам АЗС. Ми абсолютно по-дружньому розійшлися з "БРСМ" і вдячні їм за роки, що ми провели разом. Але іноді таке трапляється, що спонсори в категорії змінюються і це саме той момент.

– Наскільки ви задоволені кількістю комерційних партнерів "Шахтаря"? Чи є потреба їх збільшувати?

– Звичайно, є. Існує категорія спонсорів, яка в нас ще не заповнена. До таких категорій можна віднести автомобільного партнера, крипто-партнера і так далі. Це те, що на слуху і там, де ми шукаємо. Нам є ще де працювати та знаходити партнерів. Ще ж багато залежить від того, як розвивається ринок автопродажу. Якщо він зростатиме, то буде й конкуренція за те, як та де продавати. Тому ми в пошуку, категорії, де знайти спонсорів є і ми працюємо над цим.

– Ваші партнери – компанії з різних галузей. Як взагалі формується портфель компаній, з якими ви плануєте співпрацю? За якими критеріями?

– Це все залежить від того, кому футбольна аудиторія важлива з точки зору споживача. Умовно кажучи, виходить якийсь бренд на ринок та розуміє, що його портфель покупця схожий із портретом вболівальника "Шахтаря". І коли ми підписуємо з ним контракт, то ми обов’язково дивимося на те, щоб наше бачення та цінності компанії співпадали. І тоді ця компанія намагається вибудувати якісь лояльні взаємини із нашою аудиторією.

А ми завжди віддаємо пріоритет компаніями, які працюють у B2C (business-to-client) сегменті. Бо так само і ми, як футбольний клуб, можемо досягнути лояльності серед аудиторії бренда, щоб вони стали вболівальниками "Шахтаря".

– Свого часу я звертав увагу, що у Бельгії та Португалії часто можна було помітити на формах команд по кілька спонсорів. Титульний – на грудях, а решта – на шортах, рукавах, на спині і т.д. Чому, на вашу думку, в Україні немає такої практики? У нас недостатньо компаній, яким це було б цікаво?

– Насправді, якщо подивитися на регламент УПЛ, то там кількість можливостей розмістити логотип на формі є дуже великою. Так, ви праві, що проблема в тому, що не усі компанії йдуть туди. Бо вони, в якійсь мірі, не бачать ефективності вкладених коштів. Вони дивляться, куди їм краще вкластися: у пряму рекламу на телебаченні чи в банер на вулиці. Або ж у футбол. Як тільки ми прийдемо до того, що мільйони людей ходитимуть на стадіон, мільйони людей дивитимуться футбол по телебаченню, так одразу прийдуть спонсори.

З іншого боку, є історія, коли розміщують багато логотипів на футболках. Ми точно не підемо цим шляхом. Для нас це буде цвинтар логотипів. Ми не збираємося робити з нашої форми новорічну ялинку. Мої колеги, зокрема, Юрій Свиридов та його департамент, за цим дуже пильно стежать. Ми не прийдемо до того, щоб наша форма нагадувала цвинтар логотипів, адже бережливо ставимося до нашого бренду та нашої форми.

– Врешті-решт, це момент естетики, правда?

– Авжеж. Краще продати щось небагато, але дорого, аніж багато та дешево, - пояснив Кириленко.

Read Entire Article